Birth Alarm/ Refraktometer

Uthyrning av Birth Alarm Classic + Refraktometer

Som komplement till kameraövervakning eller att sova i stallet!

2023 har vi inga dräktiga ston på Gammelgård och utrustningen är därför ledig hela säsongen

Avgift larm + refraktometer:

200 kr per dygn (dygn 1-9), minsta avgift 600 kr.

1600 kr i deposition, som dygnsavgiften räknas från ( och täcker alltså 8 dagar). Har stoet fölat innan hela depositionen är avräknad återbetalas max 1000 kr.

Är alarmet obokat efter din önskade period kan du förlänga perioden med 45 kr per dygn,  dygn 10 – 20, därefter (från dygn 21) 25 kr per dygn så länge det inte är bokat till ett annat sto.

Priser inkl moms.

Utrustningen skickas inte utan hämtas och returneras på Gammelgård i Vellinge.

Bokning via mail kontakt@vellingegammelgard.se

Först till kvarn. I mån av möjlighet kan du ha kvar utrustningen längre än din bokade tid, men det beror så klart på när utrustningen är uthyrd nästa gång.

 

En refraktometer är en liten enkel mätapparat, som man kan kontrollera råmjölkskvalitet med. (Oftast används den vid tex vin och öltillverkning!) 

Man mjölkar ur en eller två droppar så att de hamnar på en glasyta på refraktometern – det kan man alltså göra direkt hos stoet, utan hink och utan att behöva ta ut mer mjölk än vad som behövs för testet. Sedan stänger man ett litet lock, och så kikar man mot ljuset. Färgen på dropparna är också avslöjande på hur nära fölningen man är.

 

Man läser av ett så kallat Brix-värde, som kan räknas om till hur mycket antikroppar råmjölken innehåller.
I själva verket är det densitet man mäter, men eftersom man har jämfört med verkliga mätningar av antikroppshalten så vet man vad det motsvarar. För kor vill man helst ha minst 22 % Brix-värde, medan många sätter gränsen för ston till minst 20 % (sammansättningen skiljer ju lite). Men ju högre ju bättre.

 

Birth Alarm Classic: det tillförlitliga övervakningssystemet för dräktiga hästar
(text från Birth Alarm)

”Denna klassiska fölningsvakt är ett system som är känt för sin tillförlitlighet. Det är ett system som är lätt att installera och att fästa i anti-rullgjorden.

Som ägare till ett dräktigt sto vill du naturligtvis vara på plats när fölet föds. Förlossningen äger i regel rum på natten, men det är svårt att avgöra exakt när det kommer att ske. Därför är det viktigt att du får en förvarning vid rätt tidpunkt.

När förlossningen börjar lägger sig stoet ner på sidan. Det beror på att hon har lättare att krysta i den positionen. Birth Alarm aktiveras efter exakt 7,6 sekunder i sidoläge. Då larmar den så att du alltid hinner fram och kan hjälpa stoet när hon fölar.

Birth Alarm Classic består av en sändare och en fast mottagare. Den fasta mottagaren gör systemet särskilt tillförlitligt eftersom du inte är beroende av andra enheter som exempelvis mobiltelefonen. Denna fölningsvakt har en räckvidd på 500 meter.

Ungefär 15 procent av alla dräktiga ston sover liggande på sidan och de är alltså ett undantag från denna regel. För sådana ston har Birth Alarm Classic en specialfunktion, sovläget. Detta läge gör att systemet alltid varnar när förlossningen börjar.

Du kan också använda Birth Alarm Classic för att övervaka hästens hälsotillstånd. Om hästen eller ponnyn exempelvis får ett kraftigt kolikanfall och lägger sig ner längre än 3 sekunder i ett kritiskt sidoläge, då aktiveras mottagarens larm automatiskt. På så sätt varnas du alltid om hästen befinner sig i ett kritiskt hälsotillstånd! ”

 

Du kan dock aldrig förlita dig helt på tekniska hjälpmedel utan måste alltid vara beredd på att de inte larmar som tänkt eller att stoet inte visar ”vanliga” tecken på kommande fölning. Om inte annat kan fölet behöva hjälp med att få hål på fosterhinnan.


Mina ston har lurat mig flera gånger men mest tillförlitlighet har vi haft med mer än ett slags övervakning och koll på refraktometern. Mina ston har fölat från dygn 317 – 336, vilket gör att de inte varit ”normala” då de allra flesta räknar med att en dräktighet är runt 330 – 340 dagar och ingen fölning före dygn 320…
Vet du när ditt sto själv föddes eller andra syskon eller avkommor, har du ofta ett lite hum om när på tidsskalan ditt sto vill föla. Men det är många faktorer, inkl väder som spelar in på när stoet tycker att det är dags att föla. Håll koll på när bäckenbanden börja släppa och stoets beteende börjar förändras.

Jag rekommenderar även att man börjar ta temperaturen morgon och kväll när det närmar sig. Oftast faller temperaturen när det närmar sig.

Ha gärna släp kopplat och förberett om något verkar gå åt skogen och du behöver åka iväg snabbt.